Gardeos Title design element

Een eigen tuinkantoor? Deze 9 dingen mag je zeker niet vergeten.

Je eigen tuinkantoor, waarom niet?
Werken, spelen of opslag - in een tuinkantoor kan en mag alles, en dat eenvoudig in je eigen achtertuin.
Wacht echter nog even voor je holderdebolder aan het kopen slaat… Je voelt ‘m al komen: het ene tuinkantoor is het andere niet.
Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden als je een tuinkantoor wil aanschaffen.
Even verder lezen, dus.
Aan het einde van dit artikel wacht jouw ideale tuinkantoor… of poolhouse, of mini-gym.

Tuinkantoor uitzicht op zonnige dag Een tuinkantoor in de buurt van Antwerpen, Vlaanderen, België.

Tuinkantoor, hobbyruimte, speelkamer: alles kan.
Alles waar je aan moet denken
Vergunning of niet?
Standaard of op maat gemaakt tuinkantoor?
Fundamenteel: de fundering
Materiaal
Bouwmethode
Isoleren is geen overbodige luxe
Ramen, voor licht en lucht
Alle aansluitingen die je nodig hebt
Beheer je budget
Je tuinkantoor wacht

Tuinkantoor, hobbyruimte, speelkamer: alles kan.

De tijd dat alleen grasmaaier en hark hun onderkomen vonden in het tuinhuis; die is al even voorbij. Gelukkig maar. De moderne tuinkamer biedt vele voordelen en eindeloze mogelijkheden.

Je kan tuinkamers (bijna) volledig aanpassen aan je eigen wensen. Wil je schuifdeuren en grote raampartijen? You’ve got it. Een donkere kamer met wateraansluiting? Ook geen probleem. (Bijna) alles kan.

Thijs is Zaakvoerder bij Gardeos. Samen met zijn collega's staat hij dagelijks paraat voor het beantwoorden van vragen met betrekking tot tuinkantoren. In dit artikel vind je enkele van de meest gestelde vragen terug.

Thijs Dewindt, de zaakvoerder en oprichter van Gardeos
Thijs Dewindt
Gardeos.be


Een tuinkantoor bouwen gaat relatief snel, als bijgebouw aan je bestaande woning of volledig losstaand gebouw - waar dan ook in je tuin. Het is bijna altijd goedkoper en simpeler dan je huis verbouwen. De laatste jaren wist het tuinkantoor al ontzettend veel thuiswerkers te verleiden. En dat is niet verwonderlijk. Thuiswerken heeft behoorlijk wat positieve kanten, maar het brengt ook praktische moeilijkheden mee. Niet iedereen heeft in huis immers ruimte om een gerieflijke werkruimte of een kantoor in te richten.

En zelfs wie wel genoeg plaats heeft, ervaart dit niet altijd als een optimale setting. De geluiden -en verleidingen- uit de rest van het huis dringen makkelijk je werkplek binnen. Geconcentreerd werken wordt een hele uitdaging. Omgekeerd is het ook moeilijk om na de werkuren de deur naar je werkplaats helemaal te sluiten…

Een tuinkantoor biedt afstand tussen privé en werk - zowel fysiek als mentaal. Goed voor de productiviteit. Ook behoorlijk handig als je klanten wil ontvangen in een professionele omgeving, zonder risico op verdwaalde legoblokken of achtergelaten rommelige ontbijttafel.

Alles waar je aan moet denken

Zorg dat je goed weet wat je wil én wat moet voor je een tuinkantoor koopt. Verbouwing achteraf omdat het toch niet aan alle wensen en eisen voldoet, is verloren geld en tijd.

Een groot en dubbel tuinkantoor in Linne (Nederland). Dit tuinkantoor wert geplaatst voor en zorghuis en dient als buitenkantoor ruimte en buitenbergruimte.

Vergunning of niet?

Voor losstaande bijgebouwen, kleiner dan 40 vierkante meter, heb je doorgaans geen bouwvergunning nodig. Toch controleer je best of die vrijstelling ook voor jouw tuinkantoor geldt.

Daarnaast gelden er vaak ook plaatselijke eisen en beperkingen. Wat dat betekent voor je tuinkantoor, verschilt van gemeente tot gemeente.

Eventjes in de regelgeving duiken is daarom aan te raden. Dan ben je zeker dat je tuinkantoor gewoon kan blijven staan waar hij staat.

Standaard of op maat gemaakt tuinkantoor?

Er zijn prefab tuinkantoren in talloze standaard uitvoeringen op de markt. Het grootste voordeel van een standaard prefab tuinkantoor is de prijs. Uiteraard kan je bij zo’n prefab tuinkantoor niet kiezen waar de ramen en de deuren zitten, hoe groot je tuinhuis is en welke afwerking het heeft.

Bij een tuinkantoor op maat kies je helemaal zelf, van A tot Z. Dat voel je uiteraard in de prijs. Een tuinkantoor gebouwd volgens een modulair systeem combineert prefab met maatwerk. Je hebt een waaier aan mogelijkheden om je kantoor aan je wensen aan te passen, maar je tast wel minder diep in de buidel dan bij een volledig van nul ontworpen tuinkantoor.

Fundamenteel: de fundering

Een tuinkantoor heeft fundering nodig. Vanzelfsprekend, toch?
Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je je budget voor de bouw van een tuinkantoor bepaalt… en laat je niet verrassen. Niet in elke offerte voor een tuinkantoor is de fundering immers inbegrepen.

Gardeos gebruikt doorgaans een zelfdragende houtskeletvloer die rust op prefab betonpoeren. En die is bij ons wel altijd inbegrepen in de offerte.

Verplaatsbaar tuinkantoor, tuinkamer en tuinkantoor dat prefab geplaatst wordt in vlaanderen, België.

Materiaal

Een tuinkantoor van hout, steen of aluminium met glas? Ook hier heb je keuze te over. Elk materiaal heeft zijn eigen karakter en eigen voor-en nadelen. Als je wilt dat je tuinkantoor lang meegaat, ga je best niet voor de goedkoopste opties. 

Hout heeft een warm gevoel en een natuurlijke uitstraling. Het is doorgaans snel geplaatst.
Ook met aluminium en glas bouw je snel. Met aluminium profielen en glazen panelen kan je een tuinkantoor bouwen in veranda-stijl met een bijzonder open zicht op de tuin. 
Steen is robuust en kan tegen een stootje. Je werkt het helemaal af zoals je wilt. De constructie is wel duurder, en neemt meer tijd in beslag.

Vergeet ook de dakbedekking niet. Een dak van goede kwaliteit beschermt je tuinkantoor en heeft een lange levensduur. 

Een groot en dubbel tuinkantoor in Linne (Nederland). Dit tuinkantoor wert geplaatst voor en zorghuis en dient als buitenkantoor ruimte en buitenbergruimte.
Een groot en dubbel tuinkantoor in Linne (Nederland). Dit tuinkantoor wert geplaatst voor en zorghuis en dient als buitenkantoor ruimte en buitenbergruimte.

Bouwmethode

Enkele veelvoorkomende bouwmethodes zijn:

  • Bouwpaketten
  • Blokhutstijl prefab tuinkantoren
  • Containerbouw
  • Massief houten gebouwen
  • Houtskeletbouw
  • Bouwen met hoofdaannemer

Bouwpakketten uit doe-het-zelf-zaken zet je zelf snel in mekaar, ook als je geen doe-het-zelf-talent bent. Het hout is meestal erg dun en van mindere kwaliteit. Dit soort tuinhuizen is daarom enkel geschikt als opslagruimte voor bijvoorbeeld tuinmeubelen. Je kantoor erin onderbrengen doe je beter niet.

Voor prefab tuinkantoren in ‘blokhutstijl’ gebruikt men meestal tand-en-groefsystemen om snel te bouwen. Het hout, vaak naaldhout of hardhout, is dikker en van betere kwaliteit dan dat van bouwpakketten. Daarom is het beter bestand tegen weer en wind.
Om van deze blokhutten echt een volwaardig modern tuinkantoor te maken, moet je ze nog isoleren, afwerken en waterdicht maken. Daardoor stijgt de prijs zodanig, dat je waarschijnlijk beter een andere optie kiest. Echte woonkwaliteit blijft ook hier onhaalbaar.

Is verplaatsbaarheid voor jou echt essentieel? Dan is is een tuinkantoor gebouwd met een container als draagstructuur waarschijnlijk iets voor jou. Binnenin werkt men het tuinkantoor helemaal af volgens jouw wensen. Een goede zeecontainer gaat gerust 20 jaar mee, maar hoed je voor alle goedkopere alternatieven die in omloop zijn. Die houden het aanzienlijk minder lang vol. Dankzij het Knoopwerk bouwsysteem heeft Gardeos ook hier een volledig verplaatsbare optie. 

De gepatenteerde houtskeletbouw die Gardeos gebruikt is zeer flexibel. Je kan het ontwerp voor je tuinkantoor helemaal naar je hand zetten. Het heeft een langere levensduur dan andere houten tuinkantoren. Op het vlak van isolatie en afwerking scoort het houtskelet het best. Dat maakt het de meest voor de hand liggende keuze voor een modern houten tuinkantoor. Deze tuinkamers zijn bovendien bijzonder duurzaam, zodat je lekker lang plezier hebt van je tuinkantoor. Een waardevolle investering.  

Massiefhouten panelen op hun beurt, zijn isolerend en luxueus afgewerkt, maar de ontwerpkeuzes zijn over het algemeen beperkt. Massief hout is vooral geschikt voor kleine kamers. Bij grotere ruimtes stijgt de prijs razendsnel.

Je tuinkantoor helemaal laten bouwen door een hoofdaannemer is aangewezen als je bijvoorbeeld een tuinkantoor wilt in steen, in precies dezelfde stijl als het hoofdgebouw. Ook voor gebouwen van meer dan 60 vierkante meter is dit je beste optie. De constructie van een stenen tuinkantoor neemt uiteraard aanzienlijk meer tijd in beslag dan een prefab tuinkantoor. De prijs van een stenen tuinkantoor op maat komt dan ook in de buurt van die van een heus klein huis.

Isoleren is geen overbodige luxe

Zonder isolatie is je gebouw overgeleverd aan de grillen van het Belgische weer. Isolatie houdt daarnaast ook ongewenste geluiden buiten (of het lawaai dat je zelf maakt, binnen).

Wil je dag in dag uit vertoeven in je tuinkantoor, dan moet je voldoende isoleren.  Gardeos gebruikt standaard rotswolisolatie van 9 cm.

Ramen, voor licht en lucht

Plaats voldoende ramen. Ze verbinden je kantoor met de tuin en laten daglicht binnen. Je wilt bovendien ook voldoende kunnen verluchten.

Dubbele beglazing is een must als je het hele jaar door gebruik wil maken van je tuinkantoor. Kies je graag voor de beste afwerking? Driedubbel hoogrendementsglas is een echte meerwaarde.

Binnenkant van een klein tuinkantoor / tuinkantoortje. Een tuinkantoor in de buurt van Antwerpen, Vlaanderen, België.
Tuinkantoor met raam zijkant.

Alle aansluitingen die je nodig hebt

Lijst alle voorzieningen en aansluitingen die je nodig hebt in je bijgebouw op.
- Internet lukt doorgaans al met een signaalversterker.
- Elektriciteit.
- Denk ook aan voldoende stopcontacten.
- Een wateraansluiting voor een lavabo of douche? Dat kan.
- Verwarming en koeling kan via een lucht-lucht warmtepomp
- Doorwerken tot in de late uurtjes? Je tuinkantoor heeft ook verlichting nodig. Aangepaste verlichting zorgt bovendien voor sfeer en gezelligheid.
- Opbergruimte in de vorm van kasten en schabben.

Beheer je budget

Van basic tot luxe tuinkantoor, een grote selectie van mogelijke voorzieningen, uiteenlopende bouwmethodes… De prijzen van moderne tuinkantoren verschillen onderling sterk. Onze tip: Wil je kwaliteit, dan ga je niet voor de goedkoopste opties.

Vervolgens kan je je tuinkantoor zo luxueus maken als je zelf wil. Moderne tuinkantoren bieden, zoals gezegd, heel veel mogelijkheden. Denk naast de prijs van de constructie ook aan uitgaven voor voorzieningen, afwerking en inrichten.

Je ziet al snel kosten over het hoofd als je een tuinkantoor kopen wil.. Zo loop je het risico dat je tuinkantoor op maat onder de streep veel prijziger uitvalt dan je oorspronkelijk had geraamd. Meerkost is nooit een aangename verrassing. Maak dus een complete prijsraming op voorhand waarbij je rekening houdt met alle aspecten. En vergeet ook de fiscale kant niet.

Je tuinkantoor wacht

Ondertussen heb je wellicht een behoorlijk goed idee en weet je precies wat je verwacht van je kantoor in de tuin. Wordt het een standaard prefab tuinkantoor of kies je voor compleet maatwerk?

Onze bouwtechnieken lenen zich uitstekend voor het bouwen van een modern tuinkantoor dat aansluit bij jouw eisen en dromen. Ook voor bijgebouwen met een andere functie zijn we er: van poolhouse tot heuse tiny house.

Extra hulp nodig bij het ontwerpen van je prefab tuinkantoor? Laat het ons weten of maak een afspraak! Onze ervaring en onze kennis is er voor jou. We adviseren je graag. Na aankoop nemen wij de constructie van het gebouw voor onze rekening. Het enige wat jou rest, is je kantoor inrichten… en ervan genieten.Tijd voor een tuinkantoor? Contacteer ons.

Een groot en dubbel tuinkantoor in Linne (Nederland). Dit tuinkantoor wert geplaatst voor en zorghuis en dient als buitenkantoor ruimte en buitenbergruimte.Tuinkantoor met raam voorgevel. Een tuinkantoor in de buurt van Antwerpen, Vlaanderen, België.Binnenkant met kantoor en lamp. 
Een tuinkantoor in de buurt van Antwerpen, Vlaanderen, België.Wandel binnen in dit tuinkantor. Binnenkant met kantoor en lamp. 
Een tuinkantoor in de buurt van Antwerpen, Vlaanderen, België.

Vind een verdeler bij mij in de buurt

arrow_forward

Ik wil graag een Gardeos folder

arrow_forward